BALANÇ PMUS 2014

EL PLA DE MOBILITAT URBANA SOSTENIBLE AVANÇA EN ACCIONS I SENSIBILITZACIÓ PER UNA TARRAGONA MÉS SALUDABLE

Balanç desplegament del PMUST durant el 2014, amb més de 100 accions concretes cap a un nou model de mobilitat


El Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Tarragona (PMUST) ha avançat aquest 2014 en accions concretes de diferents àmbits per rebaixar la dependència del cotxe i donar més importància a persones i seguretat viària, així com dur a terme tasques de sensibilització ciutadana per una Tarragona més saludable, amb menys soroll i contaminació i amb un espai públic de més qualitat.

El balanç es va presentar aquesta setmana en el Consell Municipal de la Mobilitat amb un recull detallat de les més de 100 actuacions dutes a terme per l’Ajuntament per tal de consolidar els avenços envers una ciutat de més fàcil convivència, amb un major equilibri entre els diferents tipus de mobilitat (a peu, en bicicleta, en transport públic i en vehicle privat).

La tinent d’alcalde i consellera delegada de Mobilitat, Begoña Floria, ha destacat especialment “la importància d’haver pogut concretar enguany diferents accions destinades a millorar la qualitat de l’espai públic al centre de la ciutat, una qüestió que ha beneficiat tothom, veïns, comercials i persones que treballen o han de fer gestions a la ciutat”.

Push and Pull rep la subvenció

Així mateix, la consellera Floria ha destacat que durant el 2014 Tarragona ha estat triada dins el projecte europeu Push and Pull de política combinada d’estímul de modes de transport més beneficiosos i compatibles amb la vida urbana i de dissuasió en l’ús indiscriminat i irracional de l’automòbil privat. La ciutat forma part de les 6 ciutats de 6 països diferents triades que comptaran amb finançament europeu i que  posicionen Tarragona a nivell català i espanyol, però també europeu, com a referent d’aplicació de polítiques de gestió de l’aparcament i la mobilitat dirigides a assolir una mobilitat sostenible al territori.

 

Nova regulació al camí del Cementiri

Després de les obres d’arranjament del mur del cementiri i la millora dels accessos per a vianants tant al cementiri com a l’aparcament dissuasiu de la zona i al carrer Rovira i Virgili, i veient l’impacte positiu d’aquest canvi tant per a la seguretat vial com per al vianants i en consens amb els veïns de la zona i de Sant Pere i Sant Pau, finalment s’ha acordat establir de forma permanent el sentit únic de pujada per aquest carrer.

  Les millores obtingudes i analitzades durant el temps que s’ha establert el sentit únic mentre duraven les obres, han estat sobretot de una millor fluïdesa de les retencions habituals en hores punta en aquest punt, en sentit centre ciutat des de Sant Pere i Sant Pau, que han passat dels 1.100 metres als 150 metres de cua, el que representa un 80% de reducció i igualment, les retencions de 160 metres en hora punta en el camí del cementiri cap a Rovira i Virgili o carretera del Pont d’Armentera s’han reduït a menys de 20 metres –només 4 vehicles -.

El transport públic, a més, ha registrat millores de la velocitat comercial, disminuint entre 5 i 8 minuts el temps de recorregut en no trobar retencions. D’altra banda, s’ha guanyat seguretat pels vianants i residents a l’Oliva en eliminar l’accés al ziga-zaga per accedir al camí del cementiri, que era utilitzat per turismes, autobusos i vehicles de grans dimensions i que era una antiga reivindicació dels residents de l’Oliva.

 

Aparcaments

Pel que fa a l’empresa d’Aparcaments de la ciutat, que treballa intensament per facilitar l’accés i estudia la millor manera d’utilitzar aquests espais per als ciutadans de Tarragona i els que venen de fora; d’una banda, s’han arranjat els aparcaments dissuasius de la Tabacalera i Joan XXIII, amb la pavimentació i millora dels accessos; també s’ha dut a terme la senyalització estàtica del 100% dels parquímetres.

Des del treball diari del PMUS, sovint no prou valorat, s’ha anat repintant tot tipus de senyals des de passos de vianants fins a reguladors al paviment; així com nous estacionaments de motos i reservats d’emergències i seguretat, en aquest cas a les platges.

 

Campanya de sensibilització “Millor mou-te”

L’Ajuntament de Tarragona també va posar en marxa el passat mes de maig, la campanya de sensibilització Millor Mou-te, que a través de la reflexió i l’educació per fomentar els hàbits de mobilitat sostenible a la ciutat de Tarragona, es van realitzar una sèrie d’accions informatives i entrega de materials comunicatius molt aclaridors del per què fer servir un o altre tipus de mode de transport a benefici de tots.

A grans trets, la campanya va incidir especialment en l’impacte ambiental del transport motoritzat (contaminació atmosfèrica, sonora, paisatgística…) i sobre la qualitat de vida (sistema respiratori i cardiovascular) tot estimulant l’ús dels mitjans de transport alternatius (a peu, en bicicleta,) per tal d’evitar el sedentarisme i la sinistralitat.

Nova senyalització de l’EMT

L’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) també continua treballant per fomentar l’ús del transport públic urbà, facilitant-ne el seu ús en tots els àmbits, amb la millora ara de la informació, amb criteris d’utilitat per als usuaris habituals i en la possibilitat d’accés de clients potencials.

Amb la creença que el transport públic arriba a la seva plena efectivitat i eficàcia si tot els clients (habituals i potencials) poden conèixer amb facilitat com fer-lo servir, s’ha creat un nou disseny gràfic i una nova concepció de la informació per tal que sigui més senzill el seu ús.

Així, s’han editat unes guies d’horaris de butxaca que agrupen línies per sectors o àmbits per tal d’evitar editar un fulletó per línia i que ofereixen una visió més global del servei. Igualment, es potencia la senyalització a les parades i marquesines fent-la més clara i visible.

Aquestes actuacions completen el ventall d’eines d’informació que ja ofereix l’EMT a través de la seva pàgina web o telefònicament, per tal de garantir que totes les categories d’usuaris estan cobertes.

 

 Millora de la connexió de Ponent amb el centre

El novembre de 2013 es va posar en marxa aquesta ruta  que neix per millorar la connexió entre els nuclis de La Floresta, L’Albada, Parc Riu Clar i les Gavarres i d’aquests amb el centre de la ciutat. Aquest canvi forma part de les accions encaminades a guanyar en rapidesa i freqüència en el transport públic, un dels objectius que estableix el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Tarragona (PMUST).

La reestructuració a Ponent va culminar amb la creació de la L34, l’avaluació del funcionament de la qual indica que ha millorat el temps de trajecte, el que ha suposat un 24% d’increment d’usuaris de mitjana, arribant a la zona de La Floresta fins un 37%. Les xifres d’usuaris d’un sol dia del mes d’octubre de 2013 a 2014, han variat de 289 a 359, suposant això un èxit en aquest canvi.

Aquest fet, suposa també un estalvi pel que fa al cost del viatger per part de l’EMT en aquesta línia, que l’any passat era de 2.31€ i enguany ha disminuït a 2,24€, per tant suposa una reducció del 3%; a causa de la disminució dels quilòmetres útils efectuats.